Ulukavak mah. Çatalhavuz 1. Sok. No:7 Daire:6 Kat:3 Arif Özkömürcü İş Merkezi 19040 Merkez/Çorum

Artırılmış Gerçeklik İle Eğitim

artirilmis-gerceklik-ile-egitim

Geppettoys, cxocARd bulut tabanlı artırılmış gerçeklik platformu ile iş birliği sayesinde artırılmış gerçeklik ile eğitim imkanı sunuyor. Bu sayede, Geppettoys kargo kutusundan çıkan demo eğitim kartları ile artırılmış gerçeklik teknolojisini oyuncaklara taşıyor. 

Artırılmış Gerçeklik Eğitime Nasıl Katkı Sağlıyor?

Teknolojinin gelişimiyle birlikte eğitimde teknoloji kullanımının da önemi artmış ve teknolojinin desteği ile eğitimin daha etkili hale geldiği saptanmıştır (Drucker, 2000). Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, bugün eğitim anlayışı sınıf içi eğitimin dışına çıkıyor. Artık, artırılmış gerçeklik (AG), (AR) ve sanal gerçeklik (SG), (VR) uygulamalarını eğitimde sıkça duyar olduk. 

1990’lı yıllarda artırılmış gerçeklik teknolojisinin ilk kez kullanılmasıyla birlikte sesler ve görüntüler bir araya getirilmiş sanal nesneler gerçek ortamlarla birleştirilmiştir. Bu sayede, artırılmış gerçeklik teknolojisiyle sanal kurgularla donatılmış gerçek ortam ve gerçek zamanın içinde hissedebilmek mümkün. Tam da bu noktada, artırılmış gerçeklik eğitime nasıl katkı sağlıyor sorusunu cevaplamak lazım. Tüm uzmanlar, birden fazla duyunun harekete geçirilmesinin öğrenme sürecini kolaylaştırdığını vurguluyor. Örneğin, renkleri öğrenme sürecinde rengi görmenin yanı sıra, rengin adının da söylenmesi çocuklar için hatırlanması kolaylaştırıyor. Dolayısıyla, renkleri öğretmek için çocuğun hem gözüne hem kucağına yönelik çalışmak gerek. 

Eğitimde Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları

Milli Eğitim Bakanlığı, 2019 yılında Türkiye çapında 15.867 öğretmenin katılımında bir araştırma gerçekleştirmiş, “Eğitimde Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarının Değerlendirilmesi” çalışmasını yayınlamıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, artırılmış gerçeklik uygulamalarının eğitimdeki kullanım alanlarının başında;

  • Soyut kavramları somutlaştırma,
  • Kavramları ve uzamsal ilişkileri görselleştirme,
  • İki boyutlu kitaplara üçüncü bir boyut kazandırma,
  • Derse görsel destek sağlamak,
  • Resim tekniklerini ve çizim örneklerini göstermek,
  • Kelime haznesini artırmak,
  • Konuları daha kolay kavratmak ve pekiştirmek,
  • Geometri dersinde üç boyutlu görünüm ve üç boyutlu şekiller göstermek,
  • İngilizce dersinde konuşma becerisini geliştirmek ve katılımı artırmak.

cxocARd Artırılmış gerçeklik platformu ile İş Birliği

İş birliği yaptığımız, cxocARd eğitim alanında çokça kullanılmaktadır. Hatta, akademik makalelerde de yer bulmuştur. Saman Ebadi ile Fateme Ashrafabadi tarafından yapılan ve 2022 yılında Eğitim ve Bilgi Teknolojileri (Education and Information Technologies) dergisinde yayımlanan “An exploration into the impact of augmented reality on EFL learners’ Reading comprehension” başlıklı çalışmada cxocARd ı kullanmıştır. Bu çalışma,  İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen (EFL learners) 75 öğrenci ile gerçekleştirilmiş olup, artırılmış gerçeklik teknolojisinin okuduğunu anlama üzerindeki etkisi ölçümlenmiştir. Yeni yayınlanan güncel çalışmanın sonuçlarına göre, cxocARd artırılmış teknolojisini kullanan gençler, geleneksel yönteme kıyasla okuma becerileri daha gelişmiştir. Bunun yanı sıra, artırılmış gerçeklik teknolojisi gençlerin ilgisini ve dikkatini çekmiş, öğrenme merakını da artırmıştır.

Geppettoys ile cxocARd İş Birliği

Sayılar, renkler, şekiller, nesneler, hatta ülkeler için oluşturduğumuz Geppettoys eğitim kartları çok yakında!

Kargo paketinden çıkan ürün fotoğrafının yüzeyine cxocARd uygulamasını tut ve interaktif öğrenme deneyimine başla.

bir yorum bırakın